“Terugblikken in liefde, geeft aan het heden meer licht. Opdat in het doel van de reis, de ziel haar bestemming vindt.”
–  Detsje Holtrop

Roman Tovertijd
ISBN nummer: 978-90-8954-884-9
Aantal pagina’s 211
Prijs: € 16,50
Levertijd: 2 werkdagen bij Uitgeverij Elikser

In 2016 verscheen mijn tweede boek, via uitgeverij Elikser in Leeuwarden, en beschrijft de periode vanaf mijn dertiende levensjaar. Het verhaal geeft gaandeweg de zoektocht weer van een jongvolwassene in een veranderende wereld.  

Op weg naar de volwassenheid probeert de hoofdpersoon van dit boek haar weg te vinden in een voor haar vaak ongrijpbare wereld. Met haar vader heeft ze weinig contact en haar moeder heeft iets heel mysterieus, maar ook daar kan ze geen grip op krijgen. Op zoek naar een waarheid die bij haar past, komt ze gedurende de opbouw van haar leven voor keuzes te staan en ontwikkelt daarbij een verlangen om uiting te geven aan wat niet benoembaar is. Tovertijd speelt zich af in Zuidwest-Friesland en is een vervolg op Tussenkind, maar beide boeken zijn los van elkaar te lezen. De schrijfster heeft een bijzondere stijl en woordkeus, die boeit en verrast.

Recensie
Tovertijd is de tweede roman van de Friese auteur Detsje Holtrop. Hierin beschrijft ze het verhaal van een jonge vrouw op weg naar volwassenheid. Ze blikt terug op een jeugd in Friesland, met een moeder voor wie haar omgeving vreemd lijkt en zich veelal verschuilt achter haar extreme geloofsovertuigingen. Met haar vader heeft ze een moeizaam contact. Wanneer ze Bas, de jongeman leert kennen bij wie ze eindelijk zichzelf kan zijn komen er steeds meer vragen naar boven. Wie is ze eigenlijk, wat wil zij zelf en wat werd haar opgedrongen door anderen?

Ook wanneer de kerk waar ze al haar hele leven komt in eerste instantie weigert Bas en haar daar te laten trouwen, vanwege het feit dat Bas een ander geloof aanhangt, roept dat de nodige twijfels bij haar op. Ze neemt haar relatie met haar ouders onder de loep, vraagt zich af waarom zij haar jeugd anders heeft ervaren dan haar zussen en broers en trekt haar eigen keuzes in twijfel.

Detsje Holtrop heeft een unieke schrijfstijl, ze speelt met taal en gebruikt in haar zinnen met regelmaat woorden die ongebruikelijk zijn, maar toch zeker niet verkeerd. Haar woordenkeus past prima bij het verhaal, bij de hersenspinsels van de hoofdpersoon in het boek en is sfeerbepalend. Het boek krijgt hierdoor een persoonlijk tintje en draagt bij aan de originaliteit van het verhaal.

Net als eenieder tijdens het opgroeien worstelt met keuzes en familiebanden zo stoeit ook de hoofdpersoon in dit boek hiermee. Het boek zal voor iedere unieke lezer dan ook wel hier en daar herkenning te weeg brengen. Hierdoor is het boek dan ook aangenaam om te lezen, het zet je aan het denken over je eigen achtergronden en brengt de lezer zo nu en dan zelfs in ontroering.

Tovertijd, een liefdevolle terugblik op een jeugd vol momenten van vallen en opstaan.

Recensie geschreven door: Sandra Hutchison.